Снимка: архивСлед възражение на парламентарната група на Възраждане парламентът отложи гласуването на

...
Снимка: архивСлед възражение на парламентарната група на Възраждане парламентът отложи гласуването на
Коментари Харесай

ГЕРБ и ДПС спасиха местата на Възраждане в комисиите по отбрана и външна политика

Снимка: списък

След несъгласие на парламентарната група на " Възраждане " Народното събрание отсрочи гласуването на три плана за промени в комисиите по външна политика и по защита, съобщи Българска телеграфна агенция.

Спорове провокира планът на решение, препоръчан от Атанас Атанасов, Кирил Петков и група народни представители, за освобождение на Ивелин Първанов от " Възраждане " като член на комисията по защита.

С друго предложение - на Явор Божанков от " Продължаваме промяната-Демократична България ", Първанов трябваше да бъде изваден и от комисията по външна политика.

С трето решение, импортирано от Атанас Атанасов, Кирил Петков и други, се очакваше депутатите да освободят Ангел Георгиев от " Възраждане " от комисията по външна политика.

Още при започване на пленарното съвещание при гласоподаване на програмата от групата на " Възраждане " желаеха трите плана да бъдат оттеглени, тъй като са противоконституционни съгласно тях. Освен това народните представители не са получили авансово материалите по думите на Петър Петров. При дебата той изиска и отмора, с цел да могат да се срещнат с всички оферти и да видят дали има и други, противоречащи на главния закон на страната.

След възобновяване на съвещанието ръководителят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че трите плана на решения, против които възразяваха от " Възраждане ", се отсрочват и през днешния ден няма да бъдат обсъждани в пленарната зала.

Явор Божанков(ПП-ДБ) обаче отбрани предлагането си с аргумента, че в комисията по защита депутати от " Възраждане " ще продължат да имат достъп до класифицирана информация. Това, съгласно него, застрашавало националната ни сигурност и било оттегляне от евроатлантическата ориентировка на ръководещите.

Когато незнанието служи за политически внушения, би трябвало да реагирате, разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи, обръщайки се към ръководителя на Народното събрание. Г-н Божанков несъмнено не знае, че всеки депутат има достъп до класифицирана информация, без значение в каква комисия е, изясни той какво има поради под " незнание ".

Кога, сътрудници, желаете разпоредбите да се съблюдават - когато са комфортни или когато всички би трябвало да се подчиним на тях, апелирам да не се употребяват за политически спекулации, моли зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. Вие сте във властта, тъй като желаете разпоредбите да се съблюдават, спазвайте ги и вие, настоя тя пред ПП-ДБ. Според сътрудника ѝ Любен Дилов може би е пристигнало време самостоятелните депутати също да бъдат включени в парламентарни комисии.

Миналата седмица от ПП-ДБ ни се молеха да останем в залата, когато се гласуваше и техният план за построяването на новите мощности в АЕЦ " Козлодуй ", разгласи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. В ПП-ДБ има един народен представител, чиято жена е рускиня и той споделя, че нейният татко е сътрудник на ФСБ, добави той.

След края разногласията, репликите и процедурите Народното събрание гласоподава промени в редица комисии:

От комисията по бюджет и финанси бе освободен Борис Аладжов от " Възраждане ".Стоян Таслаков от " Възраждане " беше освободен от комисията по енергетика.От комисията по районно развиване, благоустройство и самоуправление беше освободен Кръстьо Врачев от " Възраждане ".За членове на комисията по защита бяха утвърдени Ангел Георгиев и Славчо Крумов - " Възраждане ".В комисията по вътрешна сигурност и публичен ред влезе Златан Златанов, " Възраждане ".От Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии бе освободен Даниел Проданов от " Възраждане ".Ангел Георгиев от " Възраждане " беше освободен от комисията по културата и медиите.От комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество бе освободен Славчо Крумов от " Възраждане ".В комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите влезе Кръстьо Врачев ( " Възраждане " ).В комисията за надзор върху ръководството на средства от европейските фондове влизат Стоян Таслаков и Даниел Проданов от " Възраждане ".От комисия по правни въпроси бе освободена Маргарита Махаева - " Възраждане ".От комисията по конституционни въпроси бе освободен Златан Златанов и определена Маргарита Махаева - от " Възраждане ".Драгомир Драганов от ГЕРБ-СДС стана член на комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.В комисията по електронно ръководство влезе Александър Симидчиев от ПП-ДБ.Симидчиев беше освободен от комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите на жителите.От комисията за взаимоотношение с гражданското общество бе освободен Димитър Аврамов от Движение за права и свободи.От комисията по въпросите на децата, младежта и спорта бе освободен Осман Мурадов от Движение за права и свободи, на негово място бе определен Димитър Аврамов(ДПС).В комисията по правни въпроси влезе Осман Мурадов (ДПС).От комисия по културата и медиите бе освободена Фатме Рамадан от Движение за права и свободи.В комисията по бюджет и финанси бе определена Небие Кабак (ДПС).За член на комисия по районна политика и локално самоуправление бе избиран Павлин Кръстев от Движение за права и свободи. Той бе освободен като член от комисия по превоз и известия.Небие Кабак от Движение за права и свободи бе освободена от комисията по туризъм.В комисията по енергетика влече Фатме Рамадан от Движение за права и свободи.Николай Дренчев, който беше изключен от ПГ на " Възраждане ", и понастоящем е самостоятелни депутат бе освободен от състава на непрекъснатата делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие. На негово място бе определен Ивелин Първанов от " Възраждане ".

 

Източници: Българска телеграфна агенция, dnes.dir.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР